KULTUR 2025-03-30 KL. 06:00

Att föda bättre – med hjälp av lera

Av Per Brolléus

Vem jag är, vem jag håller på att bli och vem jag kommer att bli? Kanske är det frågor som många ställer sig… Men för en gravid kvinna är det förmodligen extra vanliga tankar. Och att reda ut dessa med hjälp av lera låter kanske flummigt, men det är precis det som Elvira och Xana sysslar med.

Att föda bättre – med hjälp av lera
Doulorna Elvira och Xana tar hjälp av lera. Foto: Peter Jakobsson

I ateljén i Förslöv, en mil från Ängelholm och lika långt till Båstad, är det bara någon vecka kvar till Sverigepremiären. Elvira Roslund Gustavsson och Xana De Silva, båda är diplomerad respektive certfierad doula, alltså en förlossningspedagog, ska ta emot sin första grupp gravida mammor (partners får också vara med) för att ”fylla luckor som inte var fyllda”.

Under Elviras graviditet skapade hon den här kvinnan. Foto: Per Brolléus

En graviditet handlar, såklart, en hel del om kontroller, om ultraljud, om mätningar och om att medicinskt vara redo för den stora dagen. Men det som rör sig inne i skallen, i bröstet eller någon annanstans ingår liksom inte i paketet man får från sjukvården.

– Jag och Xana gick en yogakurs som en doula höll i. Då insåg jag att det var ju en precis detta jag hade behövt vid min graviditet. Då jag bestämde mig för att själv utbilda mig till doula, berättar Elvira som via yogautbildningen träffade lärde känna Xana från Marieholm utanför Eslöv. Och det var då jag dessutom kom i kontakt med Birth Art och vidareutbildade mig även i detta.

I ateljén träffas den första gruppen gravida kvinnor om någon vecka. Foto: Peter Jakobsson

Elvira och Xana insåg att det var nästan för bra för att vara sant.

– Jag letade en doulalärare, hon letade efter någon som höll på med keramik, säger Elvira med ett stort leende.

– Jag hade varit i USA och då stött på det som heter Birth Art. Efter tio år med Birth Art kopplat till pastellkritor så letade jag efter någon som sysslade med keramik och lera. Och då stod hon där, Elvira.

Det sa klick och nu drar de igång på riktigt. Xana med sin långa erfarenhet, över 20 år som doula, och Elvira med minst lika många år som keramiker.

Leran får fram oro och ångest på ett sätt som nästan är svårt att förklara. Foto: Peter Jakobsson

– Jag var 13 år när jag upptäckte leran. Förälskelse från dag 1.

Då bodde hon i Malaysia och gick på en skola där att arbeta med lera var lika självklart som matematik eller träslöjd. I många år har hon haft sin ateljé i Laholm och även jobbat i flera stora projekt åt kommunen och regionen där leran haft ett större syfte eftersom den använts som rehabilitering.

– Ja, och det är samma här. Genom att jobba med lera, vilket lika gärna kan vara måleri, så skapar man någonting som via frågor och samtal blir grunden i att skapa en trygghet.

Elvira Roslund Gustavsson var 13 år när hon upptäckte och blev förälskad i lera. Foto: Peter Jakobsson

Det låter lite flummigt, konstaterar undertecknad reporter. Elvira skrattar igen.

– Jamen jag förstår det. Men det är så enkelt att när man skapar med lera så aktiveras samma del i hjärnan som under själva födseln. Det gör att man kommer känna sig mycket tryggare när det är dags, man få bort sina rädslor. Leran blir ett verktyg och doulan hjälper sen till att reda ut en massa olika saker.

Vi drar paralleller med yoga eller med att träna hårt för att rensa skallen. Det här, Birth Art, är något åt det hållet men ändå inte.

Xana De Silva har över 200 födslar bakom sig som doula. Foto: Peter Jakobsson

I april så är första gruppen på åtta blivande mammor redo att sätt sig vid varsitt arbetsbord och jobba med leran. Men vad man gör eller hur det ser ut är inte av någon som helst vikt.

– Nej, det är processen som är viktig. Det som sker med dina händer är en förlängning av det som rör sig i din hjärna, i ditt hjärt och, kan man säga, i din mage.

– När jag födde mitt andra barn så tittade jag ofta på labyrinten som jag gjort i keramik. Den påminde mig om att enda vägen ut är igenom. Och att ta ett steg, eller en värk, i taget. Att vara här och nu. Det blev en trygghet och något att fokusera på när värkarna var som starkast.

Xana och Elvira hittade varandra på en yogakurs. Foto: Peter Jakobsson

Xana De Silva har över tvåhundra födslar bakom sig som doula. Vid en enkel googling kan man snabbt konstatera att en doula är som en PT, fast i en helt annan del i livet.

– En doula stöttar den gravida kvinnan fysiskt och känslomässigt, förklarar Xana. Och vi kombinerar ”våra grejer”, jag och Elvira, så har vi så mycket mer att ge. Skapandet använder vi som förberedelser inför födseln och föräldraskapet, menar Xana som för fem år sedan tilldelades priset Årets doula.

Men, enligt Elvira och Xana, så gör Birth Art minst lika mycket nytta efter att barnet fötts.

– Alla kan ha glädje av att använda Birth Art för att bearbeta födseln. Men om födseln blev en svår upplevelse, kanske ett trauma, så är det här hjälpmedlet ännu viktigare. Ord räcker ofta inte till för att beskriva det svåraste, men man kan skapa det med sina händer i leran. Särskilt om doulan sitter bredvid och ser, hör, känner, och erbjuder en trygg famn, säger Xana.

Elvira från Förslöv, Xana från Eslöv. Foto: Peter Jakobsson

Fyra gånger ska den unika premiärgruppen träffas med cirka en månads mellanrum.

– Börjar i april, slutar i juli, konstaterar Xana.

– Det ska bli så spännande. Och jag vet vad en doula betytt för mig. Den stöttningen, en gedigen sådan, var kunskap som jag bara skrek efter, säger Elvira. Och sen vet jag vad lera kan göra och hur bra den kan få mig att må.

– Den fångar dina känslor, flikar Xana in.

– Ja, precis så.

Den som är nyfiken på att få veta mer Xana så driver hon Familjestunden. Elvira har Ergceramics. Tillsammans driver de instagramkontot Birth Art Sverige.