Av Peter Jakobsson
Efter förhandlingar har EU-parlamentet och medlemsländerna enats om att Sverige får behålla 15-årsgränsen för att köra A-traktor samtidigt som hastighetsgränsen höjs till 45 kilometer i timmen. Ett välkommet beslut tycker epa-förare.
Sverige är det enda landet inom EU med de speciella A-traktorerna. I början av veckan kom parlamentet överens om att A-traktorer hädanefter ska får gå i 45 kilometer i timmen, jämfört med 30 som det är idag. Det betyder att A-traktorerna nu får samma hastighetsregler som mopedbilarna. Eventuellt kommer den nya typen av fordon som 15-åringar får köra i 45 km/h att heta något annat.
Samtidigt kommer utbildningen för det mopedkörkortet som behövs för att köra A-traktor att förlängas. Enligt ett förslag från Transportstyrelsen ska antalet teoritimmar öka från åtta till tio medan de praktiska körlektionerna går från ynka två till sex.
I samband med höjd hastighet var även EU inne på att höja åldersgränsen från 15 till 16 år för detta fordon. Men nu ser det ut som att 15-årsgränsen blir kvar.
– Det säkrar ungdomars möjlighet att röra sig, även där avstånden är långa, vintrarna kalla och kollektivtrafiken inte alltid räcker till, meddelade EU-parlamentsledamoten Johan Danielsson (S) efter de långa förhandlingarna i veckan.
Regeländringarna kan införas tidigas under 2026 och är välkomna av ungdomarna. Matilda Grönander i Båstad har kört A-traktor i flera år men ser ut att missa de nya reglerna.
– Jag tycker de nya reglerna låter bra, det blir nog bättre för alla. Men jag fyllde 18 för några dagar sedan och kommer ju missa att få köra snabbare med epan, konstaterar Matilda som hade tagit a-traktorn till kvällsträningen.
Matilda är säker över en sak: "Epan har gett mig frihet". Foto: Peter Jakobsson
Matilda bor i skogen utanför Boarp och a-traktorn har betytt mycket för henne.
– Det är dåligt med buss och backarna på Bjäre är inte så kul att cykla i, säger hon.
A-traktorn gav henne stor frihet.
– Den har gjort att jag enkelt kan ta mig till skolan, kompisar, hästen och annat på egen hand. Utan Epa hade jag inte kunnat göra det jag nu kunnat, konstaterar Matilda.
Vad tror du blir den stora skillnaden om man får köra 45 i stället för 30?
– Man hade ju kommit fram fortare men det blir nog även bättre för andra trafikanter. Som Epa-förare är man ett störningsmoment när jag kör 30 på 70-väg och det kanske är svårt att köra om min stora Epa. Tror det även blir säkrare om färre försöker köra om på dumma ställen.
Efter flera år med Epa rattar Matilda pickisen med van hand. Foto: Peter Jakobsson
De nya reglerna kommer troligen också att ställa högre krav på utbildning och förarprov för att få behörighet.
– Det tycker jag är bra. När jag tog kortet så körde jag upp på moppe och det är verkligen inte samma sak som att köra en stor Epa. Jag fick lära mig köra den ombyggda bilen av mina föräldrar men det kanske inte alla får, säger Matilda.
Med gränsen 30 km/h är det många som lockats till att trimma eporna.
– Jag känner till folk som har trimmat. Tror kanske inte det försvinner helt med höjd hastighet men vissa kommer nog skita i att trimma när det går fortare, det hoppas jag i alla fall för det är säkrare för alla.
"Jag gillar min epa väldigt mycket", säger Matilda. Foto: Peter Jakobsson
Som nybliven 18-åring ser nu Matilda fram mot b-kortet och riktig bil.
– Jag längtar väldigt mycket efter det och det är nära nu. Jag gillar verkligen min Epa som jag haft i flera år, men nu är det dags att sälja den, konstaterar hon och kör vidare med a-traktorn som varit henne trogen länge.
Matilda far vidare med trotjänaren. Foto: Peter Jakobsson
Besluten om a-traktorerna ingår i en större reform av EU:s körkortsregler och väntas få sitt slutliga godkännande vid omröstningar i EU-parlamentet och ministerrådet inom kort.