Av Carina Nilsson
Vad är sinnebilden för Swedish fika? Frågar man Johan Åkesson, som är delägare i Sjöholms konditori i Ängelholm, så är det caféet på Ernst interiör i Östra Karup.
– Det är en Bullerbykänsla här som vi vill förvalta genom att använda så mycket lokalproducerat som möjligt och laga allt från grunden. Det ska verkligen vara geniunt, säger han.
Under påskhelgen öppnade caféet på Ernst interiör i Östra Karup med Sjöholms bageri som ny aktör. Ängelholmsföretaget har expanderat de senaste åren, men grundkonceptet tummar de aldrig på.
– Vi har funnits på Storgatan i Ängeholm sedan 1876 och aldrig flyttat därifrån, vilket gör oss till Sveriges äldsta bageri. Vi gör allt från grunden, det är en verklig hjärtefråga för oss. Den dagen det kommer in en mjölmix i bageriet, då går min bror ut därifrån, säger Johan Åkesson som äger Sjöholms tillsammans med sin bror Anton.
Johan Åkesson och Ellen Alborn- Lilja föll för miljön vid caféet på en gång. "Det här är verkligen sinnebilden för swedish fika, eller Astrid Lindgrens Bullerbyn" säger de. Foto: Carina Nilsson
När de fick frågan om att driva caféet från ägarna till Ernst interiör passade det därför som handen i handsken.
– Miljön här är helt fantastisk och som hämtad från en saga av Astrid Lindgren. Ett rött hus med vita knutar, en gräsmatta där barnen kan leka och kaniner att gosa med. Här kan man sitta i bersån med en kopp kaffe och en våffla med grädde, det gick inte att säga nej till erbjudandet att driva caféet här, säger Johan Åkesson.
Ellen Alborn- Lilja, som är platschef på caféet, är lika lyrisk över miljön.
– Jag blev kär i den här platsen på en gång. Det är så vackert här och inspirerande att upptäcka vad som finns i trädgården.
Ellen har också fått fria händer att prova nya saker.
Ellen Alborn- Lilja har tagit fram hemlagad sirap med doft och smak från sommaren. Foto: Carina Nilsson
– Jag har bland annat tagit fram två olika sorters sirap med smak av smultron och syren som går att använda i allt från drinkblandningar till sås för glass. Och vi kokar egen sylt till våfflorna på bär från Bjäre. Även mjölet är lokalproducerat av Lennart Johansson i Boarp. Det är väldigt kul att arbeta med bra råvaror och närproducerat, säger hon.
Sjöholms bageri har expanderat med flera filialer sedan Johan gick in i verksamheten.
– Allt bakas fortfarande i Ängelholm men vi har butiker/café i Förslöv, Valhall park samt Bröd och korv på Catena arena. Vi levererar också frukostbröd till hotellen Riviera, Skansen, Torekov och Margretetorp så det kändes naturligt för oss att fortsätta växa på Bjäre och runt Hallandsås, säger Johan Åkesson.
Men rent produktionsmässigt kan de inte växa mer just nu.
Uteserveringen i trädgården har kompletterats med ett växthus där gästerna kan sitta och fika om det är blåsigt eller kallt. Foto: Carina Nilsson
– Vill någon ha en extra plåt kanelbullar kan vi inte erbjuda det, vi har helt enkelt inte mer plats på bageriet i Ängelholm. Men vi diskuterar med kommunen om det kanske är möjligt att expandera i framtiden. Vi vill inte gärna lämna Storgatan, säger Johan Åkesson.
Kvaliteten kommer de dock aldrig att tumma på.
– VI håller fast vid att göra allt själva, från rödbetssallad till fyllningen i kanelbullarna. Det är produkter som många köper på spann idag, men det kommer vi aldrig att göra. Jag tror att många människor är väldigt medvetna om kosten och vad man stoppar i sig idag. Håller man en bra kvalitet så har man större chans att bli långvarig på marknaden. Vi hoppas att folk hittar hit och uppskattar det vi gör, säger Johan Åkesson.
Ellen Alborn- Lilja är platschef i Östra Karup och får forma verksamheten lite som hon vill. "Jag blev kär i den här platsen och det här huset på en gång" säger hon.