Av Peter Jakobsson
I en liten lokal bara ett stenkast från spåren vid tågstationen i Ängelholm håller Lena Sörelid på att skapa något hon länge drömt om. Butiken heter ”Dolce far niente” vilket är italienska för ”det ljuva i att göra ingenting”. Där är hyllorna fyllda med smakfullt utvalda delikatesser från Italien, Frankrike, Spanien och även svenska småproducenter.
När tidningen besöker butiken två veckor före öppning råder kreativt kaos, men Lena strålar av energi.
– Det är verkligen det här jag vill göra. Jag älskar mat, och jag älskar närvaro. Och det är vad butiken ska stå för; att stanna upp, njuta och låta smakupplevelserna få plats, säger hon och flyttar på några kartonger med godsaker som håller på att packas upp.
Lena Sörelid förverkligar en dröm när hon öppnar delikatessbutik i stationshuset. Foto: Peter Jakobsson
Vägen hit har inte varit spikrak. Efter en tid utomlands och en flytt från Stockholm till Skåne 2017, prövade Lena först livet som terapeut och därefter en kristall- och hälsobutik i centrala Ängelholm. Men det var aldrig helt rätt.
– Det blev lite för mycket kristaller och mindre hälsa. Jag vill vara mer jordnära, och jag vill jobba med det jag verkligen brinner för. Det är ju maten!
Lena i dörren till butiken som hon hoppas många ska besöka. Foto: Peter Jakobsson
Idén till Dolce far niente föddes under en resa till Venedig tillsammans med hennes tre söner. Där väcktes kärleken till italienska delikatesser på nytt. Lena tänker på tomatsåser, olivoljor, pasta, och smaker från små producenter.
– Det är inte bara Italien, även om det är kärnan. Jag har tagit hem fransk sylt från en kock i Provence, spanska chips, och choklad från Österlen. Det handlar om hög kvalitet och personliga val, inte ett koncept från någon kedja.
Lena Sörelid förverkligar en dröm när hon öppnar delikatessbutik i stationshuset. Foto: Peter Jakobsson
Butiken ska bli ett ställe där kunder både kan hitta en fin present och ingredienserna till en snabb, men utsökt, måltid. Pastasåser med pistage och ricotta, färsk pecorino, korvar och sallader, allt i ett ”grab and go”-format anpassat för tågresenärer och stressade vardagsmänniskor. Färdigrätter från Helsingborgsrestaurangen Lagmark kommer att komplettera sortimentet.
– Det ska vara enkelt men riktigt gott. Kommer du hem från jobbet kan du bara svänga förbi och plocka ihop en middag. Ska man med tåget kan man få med sig en frukostpåse, kaffe, macka eller smoothie.
Foto: Peter Jakobsson
Kaffet i butiken kommer att vara ekologiskt och Lena funderar fortfarande på vilken rostad italiensk sort som ska få plats i maskinen. Även om hon siktar på kvalitet, vill hon inte hamna i ett lyxsegment.
– Det ska vara tillgängligt. Det är klart att det inte är lågpris, men jag vill ha en mellannivå som många har råd med. Det ska kännas lyxigt, men inte kosta skjortan.
Med dagar kvar till öppning är butiken fortfarande under uppbyggnad, men Lena är hoppfull. Hon har rekryterat tre medarbetare ur ett hav av 82 ansökningar, nu har hon en personalstyrka som hon anser är ”en lyckoträff”.
– Vi har så bra energi i teamet. Och jag själv är bara... glad! Jag känner mig lugn och trygg i det här. Det är första gången jag gör något som känns helt rätt i magen.
I sommar kommer butiken vara öppen från 10 till 18 under måndag till lördag. Till hösten planerar hon att öppna tidigare, kanske redan halv åtta, och erbjuda frukost för pendlare. Ambitionen är att Dolce far niente ska bli en levande butik, från morgon till kväll.
– Vi lever i ett samhälle där vi springer hela tiden. Jag vill skapa ett litet motstånd till det. Här inne får man stanna upp, smaka, dofta, och komma ihåg hur gott livet kan vara, avslutar Lena och återgår till att fixa ordning i butiken.
När detta står i tidningen har butiken öppnat och troligen har skyltarna kommit upp. Sväng förbi och se om Lenas tankar vid intervjutillfället blev förverkligade. Bakom den gröna dörren på gaveln i stationshuset finns delikatesserna.
Peter Jakobsson