Av Per Brolléus
Det är bara dagar kvar tills bok nummer fyra i Lina Lantz-serien släpps. Författaren bakom den succéfyllda deckare Anna Breitholtz Monséns konstaterar med en stor skön suck:
– Jag gjorde rätt val. Det var ju författare jag vill bli. Och det blev jag.
Mittemot hembygdsparken i Ängelholm har Anna Breitholtz Monsén sin skrivarstuga, en del av familjens villa. Här har hon under flera år utvecklat de tre huvudkaraktärerna i hennes böcker. Men det är även ute på stranden på Råbocka som berättelserna kommer till, handlingen som gjort att bokköpare i såväl Sverige som i flera andra länder älskar Ängelholmförfattarens verk.
– I åtta år har vi bott här, men Ängelholm, Vejby och Bjäre har varit min plats i så många fler år, säger 51-åringen som i grunden kommer från Kramfors men haft Stockholm som hemort större delen av sitt liv.
Foto: Martin Magntorn
Innan Anna vågade ta steget och börja skriva var hon bland annat marknadschef och hade ett så att säga fint jobb.
– Fast jag saknade helt passionen. Och när jag frågade bekanta om de tyckte jag skulle hoppa av allt och satsa på skrivandet så sa dom tvärnej. Men jag skrotade allt det gamla jobbmässigt och började skriva.
Foto: Martin Magntorn
Man hör i Annas röst vilken befrielse det var att ta beslutet och att hon inte har behövt ångra sig det minsta. Efter första boken om Lina Lantz blev hon nominerad till Årets deckardebut, ett antal bokbloggare började tipsa om hennes katthotellsägande huvudperson och plötsligt kom recensioner i såväl Dagens Nyheter och tv4 och hon blev antagen av en agent för utlandsavtal. Anna hade hittat hem – såväl fysiskt i Ängelholm som mentalt som författare.
– Tänk vad några sorger kan sätta fart på mycket, säger hon och skrattar gott. Minns releasefesten för första boken, den kändes lika fantastisk som ett bröllop.
Foto: Martin Magntorn
Nu är alltså den fjärde Lina Lantz-boken snart på plats. 1 augusti kommer den som ljudbok, inläst av Katarina Ewerlöf och två veckor senare finns boken i bokhandeln – boken om före detta polisen Lina, hennes kompis Madde och Linas morfar som passerat 90, men som var polis på 80-talet i den fiktiva staden Sandinge.
– Sandinge ligger där Ängelholm ligger men är i böckerna en mindre ort. Polishusen får liksom inte vara för stora, förklarar Anna.
Foto: Martin Magntorn
Och apropå 80-talet så är det en tid som hela tiden återkommer i deckarna om Lina Lantz.
– I böckerna hoppas det ofta tillbaka till 80-talet. Det finns kopplingar i det som sker idag med något som hände då. Så till boken hör även en spellista med syntlåtar.
Låtarna med Depeche Mode, New Order och till exempel Kraftwerk blir till ett soundtrack som ger läsaren en dimension till, en stämning.
Skogen, som boken heter, har sina tre syskon i Slottet, Stranden och Solvargen. Och alla fyra böckerna är polisiärt dubbel- och säkert trippelkollade av en person som blivit väldigt viktig för Anna.
– Mmm… Jag har en vän som är polis i Helsingborg. Hon påpekar minsta lilla uttryck som inte stämmer. Men ibland tänjer vi lite på sanningen för att öka spänningen, avslutar Anna och konstaterar att hembryggt kaffe är så mycket bättre än det hon klunkat från bensinmackar efter en roadtrip i Sverige som heter duga.
– Ängelholm, det är hemma. Och här smakar kaffet överlägset bäst.