Av Per Brolléus
Chockad femma förra året, men i år ska det gå ännu bättre för duon Kristian och Glenn när det nu är dags för hamburger-SM i Göteborg. Och tvåmannalaget har blivit fyra och redan nu kan de slå fast:
– Vår vegoburgare, den slår ingen.
Om snickaren Kristian Riboe och lastbilschauffören Glenn Petersson fick blodad tand efter förra årets överraskande femteplats i hamburger-SM är högst osäkert. Duon lovade då att inte tänka på hamburgare från september till efter påsk. Men, det gick sådär.
– Det tog tre veckor, sedan var vi där igen och tvistade om hur man borde göra, säger Kristian.
– Ah, men du, vi började ju prata redan på vägen hem. Tror inte vi hann passera Kungsbacka förrän vi var igång, kontrar Glenn direkt med.
I vilket fall som helst så står Magnarp/Förslövs-duon redo på startlinjen igen. Men nu med extra kraft i laget.
– Vi har tagit in en fotvårdsspecialist och en snickare till. Sandra och Simon ska göra laget komplett. Vi hävdar att vi inte har några förväntningar, på tävlingen. Men det har vi, berättar Kristian som är medveten om att laget har betydligt bättre förutsättningar i år.
– Vi är framförallt mycket mer hemma när det gäller utrustningen den här gången. Sandra och Simon är experter på sina saker. Det här känns bra.
Två av hamburgarna som Riburgers ska tävla med. Foto: Privat
Nytt för i år är att man även tävlar i ”riktig” hamburgare, en så kallade tjockpuck.
– Det är mycket enklare att göra en smashed burger bra, men en riktig hamburgare, en tjockpuck som är minst två centimeter tjock, är betydligt värre att få till, menar Simon. Vi gillar old school, alltså riktiga hamburgare.
Ibland låter kvartetten säkra på sin sak, ibland är det lite mer tveksamhet.
– Vi är väl inte helt hundra på vår burgare, menar Kristian som ska leda gänget i de fura kategorierna vego, freestyle, hemliga lådan och tjockpuck.
Sandra Birch, som kommit in som fullvärdig medlem ihop med Simon Weiland, är dock stensäker på att vegoburgaren, som hon ansvarar för, är en toppkandidat.
– Vegon ska vinna. Den är ruskigt bra, menar hon samtidigt som hon får totalt medhåll från de övriga tre.
Simon, Sandra, Glenn och Kristian är Riburgers. Foto: Privat
Tävlingen går av stapeln den 6 september och hålls även i år på Slakthusområdet i Göteborg. Tre av de fyra momenten är obligatoriska, medan man kan välja bort ett. De samlade placeringarna ger så småningom ett slutresultat som för skånegänget ska toppa förra årets femteplacering.
– Det handlar ju om att träffa juryns smaklökar perfekt. Och det är ju en utmaning som heter duga, avrundar Glenn.