NÄRINGSLIV 2025-03-26 KL. 05:57

Liten men lönsam gård ger Emil fint pris

Av Carina Nilsson

Årets mjölkbonde har rötterna på Bjäre och driver en gård i Össjö utanför Ängelholm. Emil Henrysson har visat att en mindre gård kan vara både lönsam och hållbar anser rådgivningsföretaget Växa som ligger bakom utmärkelsen.
I början av april reser Emil till Stockholm för att motta en utmärkelse av kungen.

Liten men lönsam gård ger Emil fint pris
Emil Henrysson köpte sin gård 2018. Sju år senare utsågs han till Årets mjölkbonde av rådgivningsföretaget Växa. Foto: Stefan Lindblom

Emil Henrysson växte upp i Förslöv, men tillbringade mycket tid hos morföräldrarna.

– De hade en gård i Drängstorp utanför Västra Karup och det var där mitt intresse för lantbruk och djur växte fram, säger Emil Henrysson.

Intresset för gårdslivet var så starkt att Emil valde naturbruksgymnasium. När eleverna skulle ut på praktik hamnade Emil på gården i Össjö och blev sedan kvar där som anställd.

– Gårdens förre ägare, som också var min arbetsgivare, ville trappa ner och vi bestämde att jag skulle köpa gården och ta över. Det gjorde jag den 1 januari 2018, berättar Emil.

Emil Henrysson tillsammans med sina föräldrar Lena och Arne, som hjälper till på gården ett par förmiddagar i veckan. Foto: Stefan Lindblom

Några månader senare drabbades södra Sverige av en extrem torka som i sin tur ledde till foderbrist.

– Det var verkligen ett kämpigt år. Man fick skrapa ihop alla strån man kunde och så hade jag turen att få köpa majs på rot av en granne. Jag ensilerade majsen och det var det som räddade mig. Det var verkligen en tuff start men man lärde sig att vara uppfinningsrik. Överlevde man det så överlever man nog allt, säger Emil.

Idag ser det betydligt ljusare ut för svenskt lantbruk. Optimismen och framtidstron har ökat, enligt undersökningen Lantbruksbarometern, liksom betalningen för mjölken.

– Bra mat måste få kosta, särskilt om vi vill ha en svensk matproduktion. Idag har vi en acceptabel lönsamhet vilket krävs för att lantbrukare ska våga satsa på sin gård och göra de investeringar som krävs, säger Emil.

Emil Henrysson började som praktikant på gården som han nu driver. Foto: Stefan Lindblom

På gården i Össjö har Emil cirka 70 mjölkande kor och totalt cirka 150 djur, vilket räknas som en mindre gård i Sverige idag.

– Trenden med färre och större gårdar fortsätter, därför tycker jag det känns extra roligt att visa, och kanske inspirera någon annan, att det går att ha en mindre gård men ändå få lönsamhet.

Priset som årets mjölkbonde instiftades 2013 för att uppmärksamma och belöna skickliga mjölkbönder. Pristagaren utses av en jury med medlemmar från Växa samt Ludvig & Co.

Den 7 april reser Emil till Stockholm tillsammans med sina föräldrar för att motta utmärkelsen från kungen.

– Utdelningen sker tillsammans med de bönder som får guldmedalj för prickfri mjölk. Jag får ingen medalj men det känns jätteroligt och fint att bli uppmärksammad och få uppskattning för allt arbete man gör. Jag ångrar inte en sekund att jag blev mjölkbonde, säger han.

Emil Henrysson försöker att jobba så smart och effektivt som möjligt då han sköter det mesta på gården själv. Foto: Stefan Lindblom